Login


Register | Recover Password
 

Нови станови во Скопје

real estate
Градежниот бум во главниот град продолжува со забрзано темпо. Голем број од приватните компании продолжуваат да градат постојано, надевајќи се дека ќе има побарувачка на станови во наредните години. Сите прогнози велат дека побарувачката нема да изостане, иако воопшто не се намалуваат цените за купување на становите. Неминовно е да се спомене дека градежен бум има само во Скопје, додека во другите градови изостанува и се сведува на градби на приватни инвеститори потребни за некој бизнис или згради за домување, градени од страна на државни институции.
Во Ново Лисиче, дел од Аеродром, во Дебар Маало, во Карпош, на Водно и на дел од приградските населби интензивно се градат нови станбени објекти за домување. Донесен е нов урбанистички план и за Маџир Маало, со кој, од заштитена културна зона, ова маало се претвора во урбанистичка населба, во која во следните години ќе се изградат многу нови станбени објекти и овој дел од Скопје ќе стане цела нова населба. Според проценките, се очекува во следните две години во Скопје, за вселување да бидат готови и подготвени 4.000 нови станови. Во оваа пресметка не влегуваат објектите што допрва почнуваат да се градат или влегуваат во процедура за одобрување градба. Со оглед на фактот дека во идните неколку години на пазарот на недвижнини во главниот град ќе има голема понуда на нови станови, пресметувајќи ја и константната понуда на стари станови што се на продажба, очекувањата за намалување на цените на квадратен метар можат да станат реалност. Односно, веќе има инвеститори кои уште при градбата ја одредуваат цената на становите и ја објавуваат, а таа се движи околу 850 евра.

Извор: http://money.mnogoo.mk

Print

Сеуште нема коментар

Leave a Reply