Login


Register | Recover Password
 

На што да се внимава при купување на стан

Real estate theme, vertical view

Купувањето на стан е една голема, важна и скапа работа во животот на секој човек од која ќе ни зависи квалитетот на нашиот сопствен живот во иднината. За тоа при купувањето на стан  е многу важно да се проверат сите можни фактори кои би можеле да влијаат на удобноста на вашиот иден живот и животот на вашата фамилија. Еве некои од најважните работи на кои би требале да внимавате и да ги проверите пред да се одлучите:

Општо:

- Зошто се продава станот
- Колку долго се продава
- Дали цената е фиксна или може да се договори

Локацијата на станот:

- Дали околината е тивка
- Дали во зградатата или во близината има кафиќи, дискотеки, некоја фирма или слично
- Загадување (постои ли некоја блиска фабрика, пиварница, зоолошката градина, итн.)
- Дали станот е свртен кон улица или двор
- Каков е сообраќајот на улицата
- Близина до медицинскиот центар, супермаркети, училишта, градинка, пазар
- Близина на јавниот транспорт

Од која година е зградата:

- Кои градежни материјали  се користеле
- Дали објектот е здрав (без влага, пукнатини предизвикани од слегнување на почвата, надградби, итн.)
- Ако зградата е постара- дали инсталациите во зградата се реновирани и кога

Катност:

- На кој кат е станот
- Ако е сутерен- дали тоа е навистина сутерен или подрум
- Ако е на пониските катови дали има влага и доволно природна светлина
- Ако е на најгорниот кат, каков е покривот  (рамен, закосен, поправен или не …)
- Према која страна на  светот гледа станот
- Ако е на приземје или прв кат колку е бучно, дали е нарушена приватноста од
ниски прозорци и дали се обезбедени (прозорци) од провална кражба
- Дали има лифт – големина, состојба
- Дали лифтот оди спратот  каде што се наоѓа станот?

Структурата и квалитетот на станот:

- Колку соби има и која е квадратурата
- Дали има подрум и / или други заеднички простории и каков е режимот на користење на истите
- Дали има шпајз во станот или некоја слична просторија надвор од него
- Дали имате соби кои се од минлив тип (да се влезе во една соба мора да се мине низ друга соба)
- Дали е возможно станот д а се преправи за да се добие повеќе или помалку простор (прозорци, греење …)
- Големината  на малите соби – собираат ли двоен кревет, работна маса, итн.
- Колку квадратни метри од станот се ходници и коридорите и дали е можно да се инаталираат плакари ислично во нив
- Дали е станот во неговата оригинална состојба или е модифициран од страна на сопственикот / реконструирано нешто во него
- Ако постојат тераси – колкави , кон каде гледаат, дали тие влегуваат во квадратурата  на станот
- Дали постојат ролетни  и во каква состојба се
- Какви се  плочките во купатило, кујна, итн.
- Состојбата на патосите: дали тоа е паркет, загреан патос, ламинат или нешто друго
- Состојбата на таваните – има доволно сијалични места
- Кујна – дали тоа одговара на сите потребни, стандарди и дали има доволно  простор за јадење
- Дали кујна и бања имаат природна вентилација или не
- Има ли знаци  на мувла поради кондензација во било кој дел од домот (особено во кујна и бања)
- Дали бањата е доволно голема да собере и машина за перење
- Гардероби и  плакари – ако ги има дали се доволно големи за сместување на вашите работи
- Дали станот има има тро фазна електрична енергија со сопствено броило
- Дали станот имал било какви проблеми со електричните инсталации
- дали станот има доволен број на електрични приклучоци
- Дали станот има  има топла вода
- дали станот некогаш имал било какви проплеми со водоинсталацијата
- Како е притисокот на водата во летните месеци

Топлина:

- Каков вид на греење има: на дрво, калиеви печки, термо греење, централно/електрично парно или комбинација
- Ако е централно греење -која грејна површина е пријавена
- Како е добро централното греење во тој дел од градот
- Колкава е месечната сметка за греење (во зима)

Телекомуникации:

- Дали има некој вид на Спогодба (класичен, со камера)
- Каков вид на телефонска линија (по можност дигитална, не двојно, PCM или FM уреди)
- Дали може да постои ISDN или слично.
- Ддали зградата има кабловска телевизија
- Дали е можно за кабелски интернет во истата зграда

Документи:

- Дали станот е под хипотека
- Дали е зградата под хипотека
- Доказ дека продавачот има сопственост

Соседи:

- Кои ни се соседи – какви се соседите и каква е ситуацијата со сегашниот сопственик на станот

Print

Сеуште нема коментар

Leave a Reply